ANNELIE DE MAN studeerde op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Janny van Wering en Bob van Asperen.
Na zich een aantal jaren aan barokmuziek gewijd te hebben, besloot zij zich toe te leggen op het hedendaags repertoire en stimuleerde componisten uit binnen- en buitenland voor haar te schrijven. Een van de eersten was Louis Andriessen met "Overture to Orpheus" (1982).


Annelie de Man bespeelde een tweemanualig instrument naar Taskin, in 1978 gebouwd door Theo de Haas en opnieuw vormgegeven door de Friese beeldend kunstenaar Sies Bleeker in 1987. Het is te zien op de cover van "Harpsichord and clavichord music of the twentieth century" door Frances Bedford (gepubliceerd in 1993 by Fallen Leaf Press, Ca/USA).

annelie ©Roderik de Man boek

Haar bentside spinet, eveneens gebouwd door Theo de Haas, werd vormgegeven door Richard Dries.

Als hoofddocent hedendaags clavecimbel repertoire op het Conservatorium van Amsterdam, onderwees zij studenten uit de hele wereld. Zij gaf masterclasses en lezingen op ondermeer conservatoria en universiteiten in Nederland, Duitsland, Noorwegen, Polen, Rusland (Tsjaikovski Conservatorium Moskou), de USA en Canada. In 1994 organiseerde zij samen met Muziekcentrum "De IJsbreker" de International Harpsichord Week in Amsterdam en in 1997 was zij jurylid van de International Gaudeamus Young Interpreters Competition.

Zij was secretaris van de Stichting Ton Bruynèl, stichting voor de promotie van elektronische muziek en bestuurslid van het Festival November Music. Sinds 2006 was zij adviseur van de Aliénor Foundation en sinds 2007 bestuurslid van de Vereniging van Vrienden van de Nederlandse Muziek. Samen met de Italiaanse clavecinist Diadorim Saviola richtte zij in 2009 PROCEMBALO op met het doel de Contemporary Harpsichord Music Catalogue op het internet te publiceren.

Optredens in Nederland (o.a. het Holland Festival, International Gaudeamus Music Week, Nederlandse Muziekdagen, Gubaidulina Festival) met concerten van het Schönberg Ensemble, Koninklijk Concertgebouw Orkest (Millennium tour in Japan 2000), het Radio Philharmonisch Orkest en het Radio Symfonie Orkest, Amsterdam Sinfonietta en het ASKO Ensemble, onder dirigenten als Riccardo Chailly, Oliver Knussen, Otto Tausk, Gidon Kremer en Lev Markiz.

Annelie de Man gaf concerten in Oostenrijk (Festival Aspekte Salzburg), Duitsland, Spanje, Schotland, Noorwegen (World Music Days/Oslo 1990), Frankrijk (Festival de Musique Electro-acoustique de Bourges 1992), Finland (Festival Time of Music/Viitasaari 1994), Oekraine (Festival New Music Odessa/1996), Ierland (Dublin 1999), Japan (Millenniumtournée Koninklijk Concertgebouw Orkest 2000), Canada (oktober 2003), Polen (Festival AudioArt november 2001 Kraków), Italië (Festival Spaziomusica 2003 in Cagliari), Jauna Muzika (Vilnius/Litouwen 2006), Warschau (Festival Warschauer Herbst 2006) en the Verenigde Staten (workshop en concerten op de Illinois Wesleyan University in Bloomington/2008).
In 2002 speelde zij 35 uitvoeringen live on stage van 'Rameau' met het Scapino Ballet Rotterdam. 'Rameau' werd gemaakt door choreograaf Ed Wubbe op de 'Pièces de clavecin' van Jean-Philippe Rameau.

Met basklarinettist Harry Sparnaay richtte zij het duo Double_Action op. Deze ongewone combinatie inspireerde talrijke componisten in Nederland en het buitenland tot het schrijven van nieuw werk. Inmiddels gaf het duo concerten in Nederland, Ierland, Polen en Canada.
Met violiste Tiziana Pintus en cellist John Addison speelt zij barok en hedendaags repertoire in ORYX.

Annelie de Man was getrouwd met componist Roderik de Man en woonde in Amsterdam.

download foto | biografie